ŞIRNAK ÜNİVERSİTESİ
AKADEMİSYEN YETİŞTİRME EĞİTİM PROGRAMI (AYEP)
1. Akademisyen Yetiştirme Programı (AYEP), Şırnak Üniversitesi’nde lisans ve lisansüstü eğitimim gören öğrencilere yönelik akademik eğitim ve danışmanlık veren bir programdır.2. AYEP’in amacı, akademisyen olmak isteyen öğrencilere destekleyici çeşitli eğitimler vermek, akademik danışmanlık yapmak, bilimsel düşünme ve araştırma becerilerini geliştirmek ve disiplinler arası bir yaklaşımla kendi alanlarında nitelikli birer bilim insanı olarak yetişmelerine katkı sağlamaktır.
3. AYEP’in hedefi, katılımcıların en az iki dilde (İngilizce ve Arapça vb.) ve bilimsel araştırma yöntem ve tekniklerinde kendilerini geliştirerek disiplinler arası düşünebilme kabiliyetini geliştirmektir.
4. AYEP, Şırnak Üniversitesi’nin fakülte veya yüksekokul düzeyindeki tüm bölümlere açık olup 1 yıllık eğitim sürecinden (Güz-Bahar-Yaz) oluşmaktadır. Ayrıca AYEP, bir dizi seminer, panel, metin okumaları ve akademik atölye çalışmaları ve nihai olarak sempozyum etkinliği şeklinde yürütülmektedir.
5. AYEP eğitim materyali; kitap, makale ve ders notu şeklinde olup öğrencilerin kendileri temin edeceklerdir.
6. AYEP’e, 1. Sınıfı geçmiş ve 100’lük sisteme göre genel not ortalaması 70 ve üstü (dörtlük sisteme göre 2,72) olan 2. 3. ve 4. sınıf öğrencileri ile lisansüstü öğrenciler başvurabilir. Not dökümünü gösterir belge kesin kayıt esnasında alınacaktır.
7. Bilim sınavına katılan öğrenciler arasından programa kabul edilecek öğrencilerin seçilmesinde mülakat sınavı notu geçerli olacaktır. Bilim sınavında ölçülecek değişkenler öğrencilerin genel yetenek düzeyi ve akademik ilgi düzeyi olacaktır.
8. Sözlü sınavda öğrencilerin sorulanı kavrama düzeyi, argüman geliştirme ve tartışma, tutarlılık, dil kullanım yetkinliği ve programa uygunluk düzeyi değerlendirilecektir. (Puanlama kriteri; bilim sınavı %50 +mülakat sınavı % 50). Genel puan ortalaması esas alınarak sıralama yapılacaktır ve 40 öğrenci alınacaktır
9. AYEP’in en önemli çıktısı olarak her yıl bahar döneminde multidisipliner öğrenci sempozyumu düzenlenmektedir. Bu bilimsel şölende öğrencilerin danışmanlarıyla birlikte hazırladıkları çalışmalarını sunarlar.
10. Ayrıca fakülte koordinatörlerinin ve danışmanların hakkında olumlu kanaat bildirmedikleri öğrencilerin de programla ilişiği kesilir.
11. Katılımcılar 1 yıllık eğitim süresince başarı sertifikası alabilmeleri için programa %80 devam etmiş olmaları ve yıl sonunda uygulanan sınavda 70 puan almaları esastır. 70 puan altında alanlara ise katılım sertifikası verilecektir.
12. Başvurular sadece online alınmaktadır. Ön başvuru yapmak için TIKLAYINIZ.
Ön Başvuruların
Alınması: 15.10.2024-25.10.2024
Ön Değerlendirme
Sonuçlarının İlanı: 26.10.2024
Bilim Sınavının
Yapılması: 27.10.2024
Bilim Sınavı
Sonuçlarının İlanı: 27.10.2024
Sözlü Mülakatların
Yapılması: 28.10.2024-30.10.2024
Kesin Sonuçların
İlanı: 31.10.2024
12/04/46 | Sürekli Eğitim Uygulama Ve Araştırma Merkezi