universitemizde-ne-izliyoruz-konulu-seminer-duzenlendi

Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF)’nin düzenlediği bilim seminerlerinin bu haftaki konusu “ Ne İzliyoruz?” oldu. İİBF Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümden Dr. Öğr. Üyesi Haluk Kurtuluş’un verdiği seminere Rektör Yardımcımız Prof. Dr. E. Mustafa Eyyuboğlu ve Genel Sekreterimiz Dr. Öğretim. Üyesi Mustafa Cabir Altıntaş ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

15 Temmuz Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşen seminerde konuşan Dr. Öğretim Üyesi Haluk Kurtuluş, seminerde öncelikle medyanın ne olduğunu tanımlayarak, ardından tarihsel süreçte medyanın nasıl ortaya çıktığını ve teknolojik yeniliklerin medyanın gelişimine olan katkısını anlattı. Bu kapsamda medyanın var oluş amaçlarına da değinen Kurtuluş, Neil Postman’ın önemli eseri “Televizyon öldüren eğlence” kitabından örnekler vererek medyanın insan hayatına olan etkisinden bahsetti.

Bilgisayar ve cep telefonu gibi yeni medya araçlarının gelişmesi ile insanların ekran bağımlılığının giderek arttığını vurgulan Kurtuluş, bir insanın uyumak dışında kalan zamanının neredeyse yarısının ekrana başında geçtiğinin altını çizdi. Ekran bağımlılığının bireylerin üzerinde oluştuğu etkiye de değinen Kurtuluş, çağımızın önemli sorunlarından olan stres ve depresyonun temelinde yatan nedenlerden birinin bu ekran bağımlılığı olduğunu söyledi. Ayrıca sadece yetişkinlerin değil, çocuklarında ekran başında geçirdikleri zamanın eğitim yaşamlarına olumsuz yansıdığını dile getiren Kurtuluş, medyanın bizlerin gündelik hayatlarımıza olan yansımalarından bahsetti. İzlediğimiz filmlerin, dizilerin veya sosyal medyada takip ettiğimiz insanların bizlerin alışkanlıkları üzerindeki etkisine de değinen Kurtuluş, nereleri gezeceğimizi, neler yiyip içeceğimizi, nasıl giyineceğimizi ve hatta dış görünüşümüzün nasıl olacağının belirlenmesinde medyanın önemli bir araç olarak kullanıldığını belirtti.

Seminerin son kısmında Kurtuluş, “Ne yapmalı ?” sorusuna cevap aradı. Bu kapsamda ilk olarak izleyeceğimiz yapımların ve takip edeceğimiz kişilerin önemli süzgeçlerden geçirilmesinin gerektiğine söyledi.

Soru-cevap bölümünden ardından seminer Prof. Dr. E. Mustafa Eyyuboğlu’nun Dr. Öğr. Üyesi Haluk Kurtuluş’a ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. İbrahim Hüseyni’nin seminerleri koordine eden Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Aksu’ya “Teşekkür Belgesi” takdim etmesi ile sona erdi.

15.05.2025 |  Basın Yayın Ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü


Web sayfalarımızda yer alan tüm bilgi, doküman, fotoğraf, video, görüntü, metin vb. tüm içerikler, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Aksi durumda: 5846 sayılı yasa kapsamında hukuki ve cezai işlem yapılır. Şırnak Üniversitesi’nin tüm hakları saklıdır.