4-hukumet-doneminde-gida-tarim-ve-hayvancilik-bakanligi-yapan-dr-mehdi-eker-15-temmuz-ile-sadece

Üniversitemizde 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü nedeniyle “Milli Birlikte Diriliş: 15 Temmuz Demokrasi ve İrade Günü” adlı panel düzenlendi. 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşen panele birçok kişi katıldı. 59, 60,61 ve 62. Hükümetlerinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yapan Dr. Mehdi Eker, Şırnak Vali Vekili Ahmet Kavanoz, Şırnak Belediye Başkanı Mehmet Yarka, Rektörümüz Prof. Dr. Abdurrahim Alkış, Genel Sekreterimiz Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Cabir Altıntaş, Şırnak İl Müftüsü Ahmet Dilek başta olmak üzere birçok kamu kurum ve sivil toplum kuruluşu yöneticisi ve üniversite personeli katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan panel, açılış konuşmaları ile devam etti.

Açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Abdurrahim Alkış “Her sene olduğu gibi bu senede 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nde bir araya geldik. Bu gibi etkinlikleri organize etmekteki amacımız halkımızın 15 Temmuz bilincini daha iyi kavrayabilmesi ve anlamlandırabilmesidir. Büyük bir medeniyetin devamı niteliğinde olan ülkemiz birçok darbe ve teşebbüsü görmüş ancak 15 Temmuz gecesindeki gibi bir direniş ve irade gösterisine tarihinde ilk defa şahit olmuştur. O gece milletimiz iradesine ve geleceğine sahip çıkarak darbecilere fırsat vermemiştir. 15 Temmuz darbe girişimini basit bir düşünce örgüsüyle ele almak yanlıştır. Sistematik bir çerçevede ele alınması gerekir. Darbe girişimi sadece ülke içindeki terör örgütüyle ele alınmamalıdır. Uluslararası bağlantılarını derinlikli ele alıp irdelemek gerekir. 15 Temmuz gecesi şehit olan vatandaşlarımıza Allahtan rahmet diliyor gazilerimize de şükranlarımı sunuyorum” dedi.

15 Temmuz gecesinde gördük ki artık tarihi darbelerle dolu bir Türkiye olmayacağını ifade eden Belediye Başkanı Mehmet Yarka “O gece halkımız kendi iradesinin üzerinde hiçbir gücü tanımayacağını darbecilere net bir şekilde göstermiş ve demokrasiye birlik ve beraberlikle sahip çıkmıştır. Gerekirse bu uğurda hiç çekinmeden canlarını dahi ortaya koyacaklarını herkese göstermişlerdir. O gün bir kez daha gördük ki milletin iradesini hiçbir güç yıkamaz. Bu vesile ile şehitlerimize Allahtan rahmet diliyor ve gazilerimize şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Açılış konuşmaları sonrasında 15 Temmuz Gecesi Sinevizyonu gösterildi.

Panele konuşmacı olarak katılan Eski Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Mehdi Eker ise 15 Temmuz gecesini bizzat yaşadıklarını ve sürecin nasıl işlediğine dair şahit olduklarını şu sözlerle anlattı: “15 Temmuz günü her şeyden önce milli irademize sahip çıktığımız unutulmaz bir gün olarak tarihe geçmiştir. Halkın iradesini kabul etmek istemeyenler çok defa böyle girişimlerde bulunmuşlardır ama irade gaspçıları ilk defa karşılarında direnen milleti gördü. Milletin vergisiyle milletin korunması için alınan silahlar millete doğrultulmuştur. 1912 tarihinde İttihat ve Terakki ile başlayan darbeler süreci 1962, 1969, 1971, 1980 darbeleri, 28 Şubat post modern darbe ve teşebbüsleri ile devam etmiştir.  Bu darbelerde kimse sesini çıkarmamış ve karşı koymamıştır.  Bu şekilde milletin iradesine şekil vermeye çalışanlar her dönem karşımıza çıkmıştır. Ancak 15 Temmuz darbe girişimini diğerlerinden farklı kılan ise Ortadoğu ve dünya siyaseti ile ilgili bir boyutunun olmasıdır. Orta doğu haritasının şekillenmesi dünya siyasetinin yeniden şekillenmesi amaçlanmıştır.  Bu girişim sadece Türkiye idaresini değiştirmeye yönelik değil çok daha büyük bir değişim darbesidir. Siyasi liderlik kısmı ise devlet idaresinin başında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın olmasıdır. Darbecilere boyun eğmediğini halkı sokaklara çağırarak ve milli iradeye sahip çıkarak göstermiştir. Erdoğan’ın o geceki bu dik duruşu, tavrı olmasaydı belki de bu zafer kazanılamazdı. Çünkü Cumhurbaşkanımız milletinin kendisine emanet ettiği görevi darbecilere teslim etmedi.  Bana göre o gecenin 3 önemli vardır: birincisi Cumhurbaşkanımız Recep Tayip Erdoğan’ın duruşu, Şehit Ömer Halis Demir’in cesareti ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin duruşudur. Konuşmamı bitirirken şehitlerimize Allah’tan rahmet, gazilerimize şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Panel, teşekkür plaketi takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile devam etti ve Cuma namazı sonrasında okunan dua ve mevlid ile son buldu.

13.07.2024 |  Basın Yayın Ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü