ii-uluslararasi-gelecegin-muhendisligi-kongresi-ifec2025-gerceklestirildi

Şırnak Üniversitesi ve Bakü Mühendislik Üniversitesi iş birliğiyle bu yıl ikincisi düzenlenen II. Uluslararası Geleceğin Mühendisliği Kongresi (IFEC2025), 28 Nisan 2025 tarihinde çevrim içi ve yüz yüze açılış töreniyle başladı.

Kongrenin onursal başkanları, Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahim Alkış ve Bakü Mühendislik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaqub Piriyev’in yanı sıra Azerbaycan Organizasyon Kurulu Başkanlığı görevini yürüten Bakü Mühendislik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Agasi Melikov, Türkiye Organizasyon Kurulu Başkanlığı görevini yürüten Şırnak Üniversitesi’nden Şırnak MYO Müdürü Doç. Dr. Mahmut Dirik, Prof. Dr. Hemzağa Orucov, Doç. Dr. Asaf Tolga Ülgen, İKSAD Enstitüsü Başkanı Dr. Mustafa Latif Emek ve İKSAD Azerbaycan Başkanı Dr. Alvan Cafaov ve çok sayıda akademisyen katıldı.

Zoom üzerinden çevrim içi ve yüz yüze gerçekleştirilen program, Bakü yerel saatiyle 11.00-12.00, Ankara saatiyle 10.00-11.00 saatleri arasında eş zamanlı olarak başladı.

Kongrenin onursal başkanları olan Rektörümüz Prof. Dr. Abdurrahim Alkış ve Bakü Mühendislik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaqub Piriyev, açılışta gerçekleştirdikleri konuşmalarda, mühendisliğin geleceğine yön verecek bilimsel çalışmaların ve uluslararası iş birliklerinin önemine dikkat çektiler. Özellikle dijitalleşme, yapay zekâ ve sürdürülebilirlik gibi alanlarda üniversitelerin aktif rol üstlenmesi gerektiği vurgulandı.

Rektörümüz Prof. Dr. Abdurrahim Alkış, konuşmasında, mühendisliğin insanlık yararına hizmet eden yönünü öne çıkararak, bilim ve teknolojinin insan ve çevre odaklı gelişmesi gerektiğini belirtti. Şırnak Üniversitesi’nin "Harsı ve Nesli Koru" mottosu doğrultusunda geleceğin mühendislik anlayışına katkı sunmayı hedeflediğini dile getirerek konuşmasını şöyle sürdürdü; “İçinde bulunduğumuz çağda; dijitalleşme, yapay zekâ ve sürdürülebilirlik gibi kavramlar, mühendislik anlayışımızı yeniden şekillendirmekte ve bizlere yeni sorumluluklar yüklemektedir. Üniversiteler olarak, bu dönüşümde aktif rol almak ve bilimsel rehberlik sunmak temel görevimizdir. Bu görevimizi icra ederken dikkate almamız gereken prensiplerin başında insanlık âlemine faydalı bilgiler ve teknolojiler üretmektir. Kongremizin başlığından yer alan “Geleceğin Mühendisliği” ibaresinin köken ve dallarına baktığımızda her yönüyle ihtişam dolu bir gelişim, değişim ve dönüşümle karşılaşıyoruz. Kâinâtın oluşumu, insanın yaratılışı mükemmel bir donanım ve yazılımda olduğu gibi kâinâtta ve insanda yeni mühendislikler için var olan istidat bilim adamlarını hayretler içerisinde bırakmaktadır. Kâinâtta var olan yer ve gök cisimleri harika mühendislikler neticesinde oluşturulmuş olduğu gibi insan unsuru da bu mühendisliklere harika mühendislikler katabilecek durumdadır. Bu konuda önümüzdeki yıllarda Biyomedikal Mühendisliği, Doku Mühendisliği, Biyoteknoloji Mühendisliği, Havacılık ve Uzay Mühendisliği, Yapay Zeka Mühendisliği ve Çevre Mühendisliği alanında büyük atılımların gerçekleştirileceğine inanıyorum.”

Türkiye Organizasyon Kurulu Başkanlığı görevini yürüten Şırnak Üniversitesi’nden Şırnak MYO Müdürü Doç. Dr. Mahmut Dirik ise günümüz mühendislik anlayışının daha bütüncül, entegre ve yenilikçi çözümler üretmesini gerektirdiğini vurguladı. Yapay zekâdan yenilenebilir enerji teknolojilerine kadar geniş bir alanda sunulan özgün bilimsel katkıların, disiplinlerarası iş birliğini güçlendirdiğini ifade etti. Doç. Dr. Mahmut Dirik, IFEC2025’in, uygulamalı projeler ve çözüm odaklı yaklaşımlarla çok uluslu akademik iş birliklerine yeni kapılar aralayacağını belirtti.

Şırnak Üniversitesi ve Bakü Mühendislik Üniversitesi iş birliğiyle gerçekleştirilen IFEC2025, katılımcılara yalnızca günümüz mühendislik sorunlarına yönelik çözümler üretme fırsatı sunmakla kalmayıp, aynı zamanda geleceğin teknolojik paradigmalarına da yön verme hedefiyle önemli bir bilimsel platform oluşturdu.

 

29.04.2025 |  Basın Yayın Ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü


Web sayfalarımızda yer alan tüm bilgi, doküman, fotoğraf, video, görüntü, metin vb. tüm içerikler, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Aksi durumda: 5846 sayılı yasa kapsamında hukuki ve cezai işlem yapılır. Şırnak Üniversitesi’nin tüm hakları saklıdır.