universitemizin-projesi-kapsaminda-255-ton-balik-uretildi

2021 yılında Şırnak Üniversitesi koordinatörlüğünde hayata geçirilen “Sürdürülebilir Alabalık Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında bu yıl 25,5 ton Alabalık ve Somon üretildi, proje kapsamında vatandaşlarımıza taze ve ucuz balık satışı yapıldı. 

Üniversitemizin koordinatörlüğünde gerçekleşen proje; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Dicle Kalkınma Ajansı, Şırnak Valiliği, Şırnak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Atatürk Üniversitesi ortaklığında hayata geçirilmişti. Bu projenin çıktıları şu şekilde gerçekleşmiştir:

1-  2023 yılında başarıyla tamamlanan “Şırnak Uludere Barajında Sürdürülebilir Alabalık Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında Şırnak’ın Uludere ve diğer ilçelerinde balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği sektörünün önemli bir ekonomik potansiyele sahip olduğu görülmüştür. Başarılı olan bu proje yöredeki altı barajda benzeri projelerin yapılmasına örneklik teşkil etmiştir. 

2-  Projenin sona ermesiyle birlikte Şırnak Üniversitesi, bölgede su ürünleri yetiştiriciliğinin sürdürülebilir kılınması amacıyla çalışmalarını sürdürmeye devam etmiştir. Bu proje kapsamında kurulan alabalık yetiştiriciliği tesisinde Şırnak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün teknik destekleriyle 2023-2024 sezonunda 4 ton’u Somon ve 21,5 tonu Alabalık olmak üzere toplamda 25,5 ton balık üretimi gerçekleşmiştir. 

3-  2023-2024 sezonu sektör ortalamasının üzerinde bir yem verimliliğiyle tamamlanmıştır. Kasım 2023 tarihinde başlayan somon ve alabalık üretimi Nisan-Mayıs 2024 döneminde gerçekleştirilen hasat faaliyetleriyle devam etmiştir. Üretilen Somon ve Alabalıklar Şırnak Merkez, Cizre, Silopi, İdil, Uludere ve Beytüşşebap ilçe merkezleri ve Kasrik, Kum Çatı, Balveren, Uzungeçit, Hilal ve Şenoba gibi yüksek nüfusa sahip beldelerde satışa sunuldu. Üretilen alabalıkların 6,5 ton’u bölgede faaliyet gösteren alabalık tesislerine satılırken, 19 ton’u Şırnak ilçe ve beldelerinde yaşayan bölge halkına satıldı. 

4-  Şırnak Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi koordinatörlüğünde planlanan ve gerçekleştirilen su ürünleri üretimi ve canlı balık satışı faaliyetleri bölge halkına protein ve omega3 yağı açısından zengin, taze su ürünlerine erişim imkânı sağlamıştır. 

Şırnak Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen su ürünleri üretimi ve canlı balık satış faaliyetleri bölgede su ürünleri üreticiliğinin teşvikinde önemli rol oynuyor. Şırnak ve ilçelerinde su ürünleri üreticiliği sektörünün oluşumunda öncü rol oynayan Şırnak Üniversitesi, 2022-2023 ve 2023-2024 sezonlarının sağladığı tecrübeler ve tedarik, üretim ve satış süreçlerine ilişkin önemli veriler elde ediyor.  Üniversitemizin öncülük ettiği bu proje başta özel sektör girişimcileri tarafından bölgede yer alan diğer barajlarda kurulacak yeni su ürünleri üreticiliği tesisleri için yol gösterici konumdadır. Söz konusu projemiz tecrübe, bilgi ve veri aktarımı çerçevesinde Üniversite-Sanayi iş birliğinin önemli bir örneği niteliğindedir. 

Şırnak Üniversitesi gelecek sezonlarda tesisin üretim kapasitesini artırmayı, bölge halkını ucuz ve taze su ürünleriyle buluşturmayı ve bölgede su ürünleri sektörünün gelişimini desteklemeyi hedeflemektedir. 

8.06.2024 |  Basın Yayın Ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü